1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини у слайдер
  6. /
  7. День пам’яті жертв геноциду...

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Верховна Рада України постановою від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року було розпочато депортацію кримських татар з рідного півострова. Близько 200 тисяч осіб депортували в залізничних товарних вагонах до Середньої Азії. Нелюдський акт депортації призвів до незліченних жертв. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців», що накладав багато обмежень. 

Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. З початком окупації росією Кримського півострова у 2014 році історія повторюється. Тисячі кримських татар змушені були знову покинути рідні домівки. Усі ці роки російська окупаційна влада порушує громадянські, політичні та культурні права кримськотатарського народу. З початком повномасштабної агресії росії проти України, виникли нові виклики. 

Віримо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна буде вільною!!!

Державний архів Одеської області пропонує ознайомитися з інформаційними матеріалами Українського інституту національної пам’яті «Про депортацію кримськотатарського народу 1944 року», які доступні за посиланням: https://archive.od.gov.ua/informaczijni-materialy-pro-deportacziyu-krymskotatarskogo-narodu-1944-roku/