1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини у слайдер
  6. /
  7. 18 травня – День...

18 травня – День вишиванки

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка – яскравий приклад і підтвердження цьому. Це свято покликане зберегти українські народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Наші пращури вважали, що вишиванка має чарівну силу. Мова вишиваних сорочок – це сукупність візерунків, кольорів, особливість їх розміщення.

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки – українського народного костюма.

Основна мета свята – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді і населення держави. День вишиванки має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.Вітаємо всіх зі святом та пропонуємо ознайомитися з презентацією про історією вишиванки та її орнаменти, яка доступна за посиланням: https://archive.od.gov.ua/909303-2/