1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини у слайдер
  6. /
  7. День скорботи і вшанування...

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни започатковано Указом Президента України  від 17 листопада 2000 року № 1245/2000. Верховна рада запровадила всеукраїнську хвилину мовчання у цей день. Також в цей день відбувається приспущення державного прапору України з чорними стрічками на будинках органів та установ державної влади.

День пам’яті відзначається 22 червня невипадково, адже саме в цей день, німецькі війська вторглися на територію Радянського Союзу і почали захоплювати території. Німецько-радянська війна тривала майже чотири роки – від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Тоді вона забрала життя кожного п’ятого українця.

Вклад України у перемогу над нацизмом неоціненний. Окрім матеріальних втрат, багато українців та представників інших народів, які проживали в Україні упродовж 1939–1945 років, заплатили найдорожчим – своїм життям. Ці втрати оцінюють у понад 10 мільйонів осіб.

Зараз, в період повномасштабної війни з росією, ця дата набула нового, ще більш трагічного, сенсу. Ми пам’ятали про жахливі наслідки тієї війни, шанували подвиги та пам’ять всіх жертв Другої світової війни та ніколи не хотіли її повторення.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії росії, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю у руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Українці, як і вісім десятків років тому, стали на захист не тільки себе, але й всього цивілізованого світу від путінської росії. Навколо України об’єднуються десятки країн та мільйони людей задля перемоги над рашизмом.

Вшануємо пам’ять загиблих у роки Другої світової війни та сучасної російсько-української війни, борців за незалежність України, жертв нацистських таборів та російських окупаційних військ.

Перемогли нацизм – переможемо і рашизм!

Спільними зусиллями ми зможемо прийти до перемоги!

Все буде Україна!