1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини у слайдер
  6. /
  7. Вивчення міжнародного досвіду –...

Вивчення міжнародного досвіду – важливий чинник розвитку архівної справи в Україні.

Відповідно до затвердженого плану-графіка Держаний архів Одеської області продовжує проводити низку навчальних семінарів. 

З метою вивчення міжнародного досвіду роботи та обговорення основних завдань державної політики у сфері архівної справи та діловодства, за сприяння Консульства Грузії в Одесі, Держархівом Одеської області 10 листопада організовано та проведено у дистанційному форматі черговий навчальний семінар за міжнародною участю «Історія і відкрите суспільство: міжнародний досвід архівної справи».

У комунікаційному заході взяли участь представники Державної архівної служби України, Національного архіву Міністерства Юстиції Грузії, керівники і співробітники державних архівів Одеської, Полтавської та  Хмельницької областей, посадові особи органів публічної влади та трудових архівів Одещини – всього 63 особи.

Відкрила роботу навчального семінару заступник начальника відділу  науково-довідкового апарату Державного архіву Одеської області, кандидат наук з державного управління, організатор комунікаційних заходів і постійний модератор навчальних семінарів Наталія Привалова.

Традиційно, на початку вебінару з вітальним словом до учасників звернувся очільник Державного архіву Одеської області, кандидат наук з державного управління Петро Лук’янчук, який підкреслив роль архівних установ України у розвитку архівної справи та всебічному забезпеченні потреб суспільства і держави щодо зберігання і використання ретроспективних документів. Також директор подякував керівництву Державної архівної служби України, як центру, у визначенні векторних напрямків діяльності, за плідну співпрацю.  «Ми усвідомлюємо, що в умовах широкомасштабних економічних реформ, які відбуваються в Україні, необхідно забезпечити збереження Національного архівного фонду, як вагомого інформаційного ресурсу та частини національного надбання українського народу. При цьому необхідно працювати по-новому і бути відкритими і ближчими до людей» – зазначив директор Держархіву.

З вітальною промовою також виступила перший заступник Голови Державної архівної служби України, кандидат історичних наук Тетяна Ємельянова, яка окреслила основні завдання і «сучасні пріоритети архівної галузі, що зосереджені на чотирьох ключових темах: відкритість, стійкість, вплив та розвиток цифрового потенціалу».

З основною доповіддю «Діяльність і досвід роботи Національного архіву Грузії» виступили представники Національного архіву Міністерства Юстиції Грузії  Генеральний директор Теона Іашвілі та радник з міжнародних питань  Наталія Лант. 

До обговорення нагальних питань діяльності архівних установ України долучилися директор Державного архіву Полтавської області, Заслужений працівник культури України Валентина Гудим, з доповіддю про стан доступу і відкритості до архівних джерел в Полтавській області, та директор Державного архіву Хмельницької області Катерина Бурдуваліс, яка доповіла про процес адміністративно-територіальної реформи щодо питань організації архівної справи у Хмельницькій області.

Практичну частину навчального семінару продовжила начальник відділу зберігання, обліку та фізичної схоронності документів Національного архівного фонду Державного архіву Одеської області Світлана Виногловська, яка дала роз’яснення щодо системи  облікових документів архіву та відповіла на запитання учасників семінару.

На завершенні семінару Петро Лук’янчук подякував працівникам Консульства Грузії в Одесі і особисто пану Консулу Торніке Берекашвілі за  сприяння в організації семінару, представникам Національного архіву Міністерства Юстиції Грузії та всім спікерам за плідну роботу, важливу інформацію і змістовні виступи, а звертаючись до слухачів навчального семінару – наголосив: «Забезпечити виконання важливих завдань у сфері архівної роботи з урахуванням сучасних вимог може тільки  високопрофесійний кадровий склад архівних установ. Тому Держархів Одеської області і надалі проводитиме значну роботу щодо професійного розвитку і підвищення рівня професійної компетентності службовців Одещини».

Учасники комунікаційного заходу подякували керівництву Держархіву за організацію і проведення міжнародного заходу на високому професійному рівні, а Генеральний директор Національного архіву Міністерства Юстиції Грузії Теона Іашвілі запросила представників державних архівів України до участі у міжнародних конференціях, що будуть проводитися наступного року та запевнила у бажанні співпрацювати і у подальшому з реалізації спільних міжнародних проєктів.