1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини у слайдер
  6. /
  7. ЗАСІДАННЯ ЕКСПЕРТНО-ПЕРЕВІРНОЇ КОМІСІЇ ДЕРЖАВНОГО...

ЗАСІДАННЯ ЕКСПЕРТНО-ПЕРЕВІРНОЇ КОМІСІЇ ДЕРЖАВНОГО АРХІВУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27 липня 2023 року  відбулося засідання експертно-перевірної комісії Державного архіву Одеської області, на якому розглядалося питання про схвалення/погодження документів 33 установ: положень про архівні підрозділи та експертні комісії, номенклатур справ, описів справ постійного зберігання та з кадрових питань (особового складу), актів про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду. А також документи до двох колекцій та особових фондів.

Найбільшу зацікавленість учасників засідання викликало обговорення розділу опису справ постійного зберігання колекції фонду № 8302 «Російсько-українська війна в документах і спогадах сучасників», що став черговим результатом зусиль співробітників Держархіву в напрямку роботи зі збору, збереження і поширення інформації про збройну агресію рф проти України. До опису включено спогади очевидців про військові дії і життя в окупації, дитячі малюнки, колекційні поштівки, конверти і марки, видані Укрпоштою та інші документи, що стануть джерельною базою для істориків та цікавим наповненням виставкових проєктів, присвячених подіям війни.

Держархів приділяє належну увагу поповненню Національного архівного фонду документами особового походження. Яскравим доповненням історії Чорноморського морського порту стануть документи Барановського Анатолія Андрійовича – докера-механізатора порту, що увійшли до опису документів постійного зберігання.

Вагомим поповненням Національного архівного фонду є документи дослідника і популяризатора історії села Знам’янка фотохудожника, громадського діяча, підприємця Візірова Олександра Володимировича.

Завершено науково-технічне опрацювання фонду особового походження Ковлакової Ірини Борисівни – письменниці, громадської діячки, Заслуженого вчителя України. До опису справ постійного зберігання увійшли творчі документи Ковлакової І.Б., документи про культурно-просвітницькі акції «Золота осінь світу», «Різдвяні вечори». У черговий раз складено здавальний опис справ особового фонду астронома і краєзнавця Смирнова Володимира Олександровича. Фонд є одним з найбільших особових зібрань Держархіву.