1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини
  6. /
  7. До 90-річчя Одеської області...

До 90-річчя Одеської області (Болградський район)

Сучасний Болградський район Одеської області було утворено відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-ІХ від 17 липня 2020 року.

До його складу увійшли Арцизька та Болградська міські, Бородінська і Тарутинська селищні, Василівська, Городненська, Криничненська, Кубейська, Павлівська й Теплицька сільські територіальні громади.

Сам Болградський район займає центральну частину Буджацької рівнини.

На території сучасного Болградського району знайдено і частково досліджено остатки древніх поселень. У  ІV-ІІІ віків до нашої ери тут жили поселенці, які займалися землеробством. Відомі також поселення ІІ – початку І тисячоліття до нашої ери й часів Київської Русі. У різні часи на цих землях панували монголо-татари і ногайці Белгородської орди.

Мальовниче історичне місто Болград, що нині є адміністративним центром району давно стало офіційним центром Бессарабських болгар та й усіх болгар України.

В рамках відзначення 90-річчя утворення Одеської області Державний архів Одеської області запрошує до перегляду онлайн-виставки «Історія та становлення Одещини – Болградський район», підготовленої науковцями-істориками і дослідниками  району.

Презентаційні матеріали можете переглянути за посиланням:

https://bolgrad-rda.od.gov.ua/2022/06/istoriya-ta-stanovlennya-odeshhyny-bolgradskyj-rajon/