1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини у слайдер
  6. /
  7. 12 липня 2022 року...

12 липня 2022 року в Держархіві з робочим візитом побував керівник ДАСУ Анатолій Хромов

12 липня 2022 року проведено робочу нараду колективу Державного архіву Одеської області під головуванням директора Петра Лук’янчука за участю очільника Державної архівної служби України Анатолія Хромова.

Під час наради були обговорені нагальні питання діяльності архівних установ Одещини.

Директор Державного архіву Одеської області Петро Лук’янчук поінформував про роботу архіву в умовах воєнного часу. У зв’язку із широкомасштабним вторгненням російських військ на територію України в архівних установах Одещини, як і всієї України, тимчасово  обмежено доступ користувачів до читальної зали. В усьому іншому колектив архіву не змінював формат і режим роботи. Звернення громадян, що надходять до архіву, задовольняються у повному обсязі та у визначені законодавством терміни. Підготовлено низку онлайн-виставок. Триває процес реалізації архівно-пошукового проєкту «Український мартиролог XX ст.». Відповідно до затвердженого плану-графіка проводиться чимала робота з надання консультацій та методичної допомоги працівникам органів публічної влади Одещини. Така робота проводиться у формі онлайн-семінарів за визначеною тематикою дистанційно, у синхронному режимі (режимі реального часу із застосуванням інтернет-платформи Google meet). Започатковано  фонд «Російсько-українська війна в документах і спогадах сучасників» і триває збір матеріалів від мешканців Одещини.

У своєму виступі Анатолій Хромов інформував присутніх про діяльність українських архівів в умовах війни, про чітку позицію щодо блокування будь-якої двосторонньої співпраці з архівними установами росії й білорусі та припинення дії всіх угод за їхньої участі у міжнародних архівних проєктах і заходах. Також керівник Укрдержархіву поінформував про плідну співпрацю з міжнародними партнерами, метою якої є об’єднання зусиль європейських колег для убезпечення від втрат архівних документів внаслідок російської військової агресії та забезпечення потреб і надання допомоги українським архівам на звільнених від окупації територіях.  

Цікавою була інформація Анатолія Хромова про реалізацію проєктів спільних з міжнародними партнерами, у рамках яких планується оцифровувати документи, що містять генеалогічну інформацію. Передбачається, що оцифрована інформація буде викладена у вільний онлайн-доступ, що особливо важливо саме зараз, коли читальні зали на період війни тимчасово закриті для відвідувачів.

По завершенню зустрічі Анатолій Хромов подякував колективу Державного архіву Одеської області за плідну, сумлінну й подвижницьку працю попри війну, яка внесла багато змін у діяльність всіх організацій і установ нашої держави й у життя кожного  нашого громадянина, побажав оптимізму і гарних результатів у всіх починаннях для розвитку архівної справи в Одещині.