1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. До 90-річчя утворення Одеської...
  6. /
  7. До 90-річчя Одеської області

До 90-річчя Одеської області

Білгород-Дністровський – місто з багатовіковою історієюБілгород-Дністровський – історичне місто – до 1944 року носило назву Акерман – центр Білгород-Дністровського району, розташоване на правому березі Дністровського лиману. Білгород-Дністровський – невеличке затишне містечко, та ще й з архітектурною пам’яткою світового рівня.

Місто, започатковане у ІV столітті до нашої ери, у всі часи мало важливе стратегічне значення, але першочергово закладалося як потужна оборонна споруда, що збереглася до наших часів і відома у світі як Аккерманська або Білгород-Дністровська фортеця. Це – найбільша фортеця України. Місто має багатовікову історію і, стоїть в одному ряду з Римом, Афінами, Дамаском, Єрусалимом, Бейрутом, Пекіном, Єреваном та іншими містами, вік яких 2500 років. Недарма ж біла перлина Одещини була визнана ЮНЕСКО одним із найстаріших міст світу. За весь період існування назва міста змінювалася, змінювалися і «господарі» – за результатами військових набігів місто ставало часткою різних держав. Місто пройшло через всі соціальні потрясіння кінця XIX – початок XX ст.

23 січня 1918 року в Акермані була встановлена Радянська влада.

8 березня 1918 року Аккерман окупували румунські війська.

По червень 1940 року Аккерман належав королівській Румунії.

28 червня 1940 року Червона Армія вступила на територію Бессарабії, а 2-го серпня цього ж року Акерманський повіт було включено до складу УРСР. 26 липня 1941 року в місто вступили німецько-фашистські та румунські війська. Місто було звільнено 22 серпня 1944 року. Нині Білгород-Дністровський є туристичним центром. Багато старовинних будівель збереглося і по нині використовується як музеї, будівлі навчальних закладів, органів публічної влади.Окремої уваги заслуговують культові будівлі старовинних храмів, які теж після реставрації отримали друге житті, а деяким присвоєно статус археологічних пам’яток національного значення. На жаль численні старовинні будівлі піддалися руйнації і залишаються лише нагадуванням для мешканців і гостей славного міста про події історичної давнини. В рамках відзначення 90-річчя утворення Одеської області Державний архів Одеської області запрошує до перегляду презентаційних матеріалів, підготовлених фахівцями міста Білгород-Дністровський.

Невеличку відео презентацію про місто можете переглянути за посиланням:https://bd-rda.od.gov.ua/do-90-richchya-utvorennya-odeskoyi-oblasti-bilgorod-dnistrovska-miska-rada/