1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини
  6. /
  7. До Дня українського козацтва

До Дня українського козацтва

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва та День захисників і захисниць України.

Українське козацтво – складне і багатогранне суспільне явище, яке відіграло важливу роль в історії України та її народу. Саме завдяки козацтву в середині XVII століття була створена суверенна українська держава, яка продовжила державотворчу традицію українського народу. Унікальність України полягає в тому, що це був єдиний край, де козацтво створило свою державу, організовану на козацьких засадах. 

У другій половині XVII – першій половині XVIII століть Українське козацтво не лише виступало як національні збройні сили, а й було головним чинником збереження української державності. Завдяки впливові козацтва на українську культуру, збереженню козацьких традицій українці і в подальшому, у часи бездержавності, зберегли прагнення до волі і незалежності, а образ козака став уособленням ідеалу чоловіка-воїна, захисника вітчизни. Це значною мірою сприяло відновленню української державності у XX столітті, під час Української революції 1917 – 1921 років.

Протягом усього часу до здобуття Україною незалежності у 1991 році Український народ зберігав козацькі традиції. Після проголошення незалежності України козацький рух охопив широкі кола громадян. Сьогодні козацькі організації та їх об’єднання роблять вагомий внесок у зміцнення державності, відродження та розвиток історичних, патріотичних, господарських та культурних традицій Українського народу.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2021 р. № 1189-р «Про заходи з відзначення у 2021 році Дня захисників і захисниць України» Державний архів Одеської області підготував он-лайн виставку архівних документів «До Дня українського козацтва», яка доступна за посиланням.