1. Home
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Новини
  6. /
  7. В рамках святкування Дня...

В рамках святкування Дня міста в Одесі перебуває делегація почесних гостей з Грецької республіки з числа журналістів Державної Грецької телерадіокомпанії «ЕРТ». 31 серпня 2021 року делегація завітала до Державного архіву Одеської області. Очолив делегацію міжнародний журналіст пан Нікос Менгреліс, який реалізовує на найпотужнішому медіа-каналі Греції проєкт з вивчення і висвітлення діяльності видатних греків у всьому світі.

У числі делегації також були представники Одеської Філії Грецького Фонду Культури разом з директором паном Софронісом Парадісопулосом.

Почесних гостей зустрів директор Держархіву Петро Лук’янчук, який у своєму привітальному слові зауважив про великий вклад греків у розвиток Одеси, адже протягом ХІХ століття греки 6 разів ставали очільниками міста Одеси, що в цілому складає 33 роки. Це було результатом не стільки кількості греків в Одесі, скільки економічним і суспільним впливом греків у місті. «Авторитет деякий видатних керівників був настільки великим, що їх імена увійшли в історію розвитку Південної Пальміри яскравим прикладом» – зазначив П. Лукянчук.

Директор архіву підкреслив, що Греція як і Україна у 2021 році відзначила ювілейну дату своєї незалежності.

Цьогоріч виповнюється 200-річний ювілей з початку повстання греків проти турків-османів. Тож,25 березня Греція відзначала 200 років незалежності. А нещодавно, 24 серпня Україна відзначила 30-річчя відновлення своєї незалежності.

Директор представив почесним гостям оригінальні документи, які підтверджують чималу діяльність греків на посадах Одеський міських голів.

Найбільший вклад за роки своєї діяльності зробив впливовий представник грецької спільноти в Одесі Григорій Григорович Маразлі, який обирався міським головою в трьох каденціях і працював очільником міста багато років поспіль в період з 1878 по 1895 роки.

Журналістів зацікавили матеріали, які підтверджують діяльність Григорія Маразлі як благодійника і мецената.  

По завершенні роботи журналісти і представники Грецького Фонду Культури подякували керівництву і працівникам Держархіву за теплий прийом і надану можливість вивчати унікальні документи для подальшого висвітлення на медіа-каналах Греції та залишили щирі відгуки вдячності у Книзі почесних гостей.

Директор Держархіву Петро Лук’янчук виказав сподівання щодо подальшої плідної спільної роботи.